Plagiat ? Ce tip de plagiat ?

Notiunea de plagiat este asociata deseori cu cea a furtului de idei, cuvinte, exprimari, figuri, imagini, tabele, etc. Se presupune ca expresia ‘plagiat’ isi are originea din latinescul ‘plagarus’, conceputul incepand sa fie definit, la nivel international, dupa revolutia intelectuala generata in perioada iluminismului.

Va vine sa credeti ca prima lege privind drepturile de autor a aparut in anul 1710 in Marea Britanie ? Si oare gasiti vreo explicatie de ce in Romania drepturile de autor au fost reglementate, prin lege, abia in anul 1996 ? Si chiar asa stand lucrurile, plagiatul nu a prea interesat ani la randul pe mai nimeni din mediul academic romanesc, acesta regasindu-se de-a lungul anilor in numeroase lucrari de licenta, lucrari de masterat si chiar in teze de doctorat.

Mai mult, importante nume din mediul academic sau chiar de pe scena politica nu s-au sfiit sa isi plagieze diversele lucrari de diploma, acuzatiile fiind dovedite in ciuda contestatiilor vehemente ale celor in cauza. Si daca cei considerati a fi drept elita intelectualitatii romanesti apeleaza la plagiat, bietul student (sau absolvent) roman de ce nu ar incerca si el sa ‘se inspire’ putin ?

Doar ca in ultimii ani mediul academic romanesc pare brusc trezit din amorteala ce a generat si incurajat ani la randul fenomeniul plagiatului. Si asa se face faptul ca tot mai multi sunt cei care au avut numeroase neplaceri din cauza lucrarilor de diploma in continutul carora au fost identificate elemente plagiate.

Plagiatul se poate prezenta sub mai multe forme, respectiv :

  • Preluarea integrala a unui text si includerea acestuia intr-o lucrare de licenta (respectiv disertatie master ori teza de doctorat)
  • Preluarea partiala dintr-un anumit autor/ lucrare a unor texte, imagini, tabele – prezentarea acestora ca fiind conceptie proprie
  • Preluare amestecata – texte, imagini, idei, fraze preluate din mai multe surse si amestecate in continutul lucrarii de diploma
  • Preluare deghizata – textele ce sunt preluate din diverse surse sunt usor modificate, pentru a putea fi mai dificil de recunoscut