Plagiat – cuvântul „cheie” în domeniul lucrărilor de diplomă

Experiența ultimilor ani în domeniul academic românesc ne-a oferit o multitudine de surprize, mare parte dintre acestea destul de neplăcute, mai ales dacă e să avem în vedere nu atât calitatea și așa numita importanță a personajelor implicate, cât mai ales modul în care acestea au înțeles să încerce pentru fraudă (sau să încerce o fraudare).

Dacă timpul v-o permite și v-am stârnit curiozitatea, căutați în mediul online exemplele regăsite în mass-media în domeniul plagiatului românesc. Sunt multe, nu ? Și mai ales sunt nume importante din actualitatea românească, nume care prin importanța funcției, a pregătirii și a poziției deținute nu ar fi trebuit cu siguranță să se regăsească într-un așa context, nu ?

Și totuși, de ce plagiat ? Poate (în special în cazurile din anii trecuți) din cauza tupeului, a nesimțirii ori a credinței că fapta nu va fi descoperită, lucrarea de diplomă fiind verificată superficial (ori chiar deloc), mai ales prin prisma „importanței” autorului acesteia ?

Ori poate din neglijență, mulți fiind cei care în ultima vreme obișnuiesc să se documenteze din mediul online, preluând diverse informații de pe multitudinea paginilor web, informații despre care nu se face nici un fel de trimitere în cadrul conținutului lucrării de diplomă (lucrare de licență, lucrare de master, lucrare de doctorat, lucrare de grad didactic, etc) ?

Voit sau nu, cu bună știință, din neglijență ori datorită necunoașterii modului de implementare corectă a tuturor surselor bibliografice în cadrul unei lucrări de diplomă, plagiatul (și implicit acuzația de plagiat) îi poate atrage după sine, autorului respectivei lucrări, numeroase probleme, cu efecte incomensurabile de cele mai multe ori.

De ce să riști aproape totul, riscurile putând avea efecte deosebite chiar și asupra carierei, pe termen lung ? Mai ales acum când în România există (și este gratuit) cel mai performant program anti-plagit, program conceput și implementat de liderii specialiștilor în domeniul IT.

Verifică lucrarea de diplomă înainte de a o preda ! Astfel scapi de toate eventualele neplăceri !

E sigur, e gratuit, e performant – www.detectareplagiat.ro !