„Fenomenul” plagiat

Plagiat – plagiator – plagiere – Cuvinte care in ultima perioada au inceput sa fie destul de des folosite, atat in mediul academic, cat si in cel social, mai ales dupa celebra acuzatie ce a vizat un important personaj politic.

– S-au inmultit oare acuzatiile de plagiat in ultimii ani? Sau doar acum acordam o atentie mai mare acestui fenomen ce are radacini adanci in sistemul de invatamant romanesc ?

– A crescut oare peste noapte numarul plagiatorilor ? Sau acum universitatile si facultatile romanesti sunt dispuse sa fie mai vigilente in ceea ce priveste continutul lucrarilor de diploma (lucrari licenta / lucrari doctorat / lucrari master) realizate/predate de catre absolventi ?

Este bine cunoscut faptul ca ani de-a randul plagiatul a fost tolerat in toate institutiile de invatamant romanesti, de la scoli si licee pana la facultati si chiar universitati de renume. De la simplele referate ori proiecte de an, pana chiar la teze de doctorat ori disertatii master – deseori continutul acestora nu era nici pe departe original, asa-pretinsul autor copiind fara nici un fel de problema pasaje intregi (uneori lucrarea intreaga) dintr-o anumita publicatie, lucrare, carte.

In urma cu aproape zece ani, un cunoscut institut de cercetare a realizat o cercetare nationala pe tema eticii din mediul universitar romanesc. Rezultatele acesteia in ceea ce privea plagiatul (incluzand atat lucrari de licenta, cat si disertatii master si teze de doctorat) erau destul de ingrijoratoare, dar nici una dintre institutiile publice abilitate nu a reactionat corespunzator. Astfel :

  • 49 % dintre persoanele aflate in conducerile facultatilor si universitatilor au recunoscut (sub protectia anonimatului) ca stiu de cazuri de plagiat in randul colegilor de la catedra
  • 64 % dintre profesori au declarat ca recunosc deseori lucrari plagiate, dar prefera sa nu reactioneze
  • 68 % dintre studenti au recunoscut ca s-au inspirat din diverse surse, pe care au omis sa le mentioneze
  • 55 % din numarul studentilor intervievati au declarat ca stiu numeroase cazuri in care colegii si-au plagiat partial sau total lucrarea de diploma predata

In ciuda acestor statistici, fenomenul a continuat ani la randul, multi absolventi ajungand, din pacate, sa fie convinsi ca a plagia este un lucru absolut normal.

Lucrurile par in sfarsit sa intre pe fagasul normal in mediul universitar romanesc, plagiatul incepand sa fie tot mai des sanctionat. Si tocmai de aceea este recomandat sa incercati sa evitati acuzatia de plagiat, acuzatie care va poate aduce numeroase neplaceri.

Nu predati o lucrare de diploma (lucrare de licenta, lucrare de doctorat, disertatie master, lucrare de grad) daca aveti indoieli cu privire la originalitatea continutului acesteia ! Verificati-o personal, utilizand cel mai perfomant program anti-plagiat (100% gratis) din mediul online romanesc !